خواص قره قروت در طب سنتی سرد و خشک است قره قروت برای رفع حرارت معده و کبد، اسهال و تب های صفراوی گرم مفید است. مصرف موضعی و مالیدنی آن میتواند برای ورم های حاد مفید واقع شود.
برای بهبود آفت دهان، زخمها و التهابهای دهان و لثه و تورم ته حلق توصیه میشود ( قره قروت را در کمی آب حل و قرقره کنند و سه تا پنج دقیقه در دهان بچرخانید و تکرار کنید).
مصرف آن در آشهای ساده باعث مزه دار شدن غذا شده و برای مشکلات ناشی از غلبه صفرا و خون بسیار مفید است.
مصرف (قره قوروت) برای چه افرادی مضر است و چه عواقبی در پی دارد؟
- برای معدههای سرد، افرادی که قرقر شکم و نفخ دارند مضر است
- برای افراد سرد مزاج و خشک مضر است
- زیاده روی در مصرف آن موجب نفخ و قولنج میگردد
ادویهجات گرم مانند زیره و سیاه دانه، مصلح و بهبود دهنده میباشند.
خواص قره قروت و کشک در طب سنتی
کشک دارای طبیعت سرد و خشک، قابض و مبّرد (سردکننده) است و موجب تسکین تیزی صفرا و خون میشود و بریان کرده آن برای رفع اسهال مزمن بسیار مؤثر است.
کشک دیر هضم است و سبب تولید بلغم خام و ریاح (نفخ)، مخصوصاً در مزاجهای سرد و تر است؛ مصلح کشک جوارشات و گلقند است.
آیا میتوان از قره قروت به عنوان جایگزین لبنیات استفاده کرد؟
بعید به نظر میرسد که این کار حداقل در حال حاضر عملی باشد. ما هنوز اطلاعات چندانی درباره ویژگیهای مفید یا زیان آور قره قروت نداریم. ضمن اینکه تولید صنعتی و بهداشتی این محصول در کشور در حدی نیست که جوابگوی این کار باشد و فقط میتوان آن را به عنوان یکی از تنقلات مصرفی مانند لواشک در نظر گرفت.
آیا درست است که می گویند تمام لبنیات طبع سرد دارد و با مصرف آن ها سردی مان می کند؟
تقریبا تمام لبنیات جز پنیر کهنه، شیرمحلی تازه، کره و ماست چکیده، طبع سردی دارند. بین لبنیات، پنیرتازه، خامه، دوغ، سرشیر، شیر پاستوریزه و ماست معمولی، طبع سرد و تر دارند و طبع کشک و قر ه قروت سرد و خشک است.
چطور می توان از سردی کردن پس از مصرف مواد لبنی در امان ماند؟
بهتراست این خوراکی ها را با مصلح های آن ها مصرف کنید. مثلا پنیر تازه را با گردو، آویشن یا نعناع خشک بخورید. خامه، سرشیر و شیر پاستوریزه را با عسل مصرف کنید. کشک را با سیر، نعناع خشک و پونه کوهی مخلوط کنید. در دوغ یا ماست مصرفی تان نعناع، آویشن، سیر، کاکوتی، سیاه دانه یا پونه بریزید یا آن را با زیتون همراه کنید. قره قروت را هم می توان با انواع فلفل، سیاه دانه یا زیره مصرف کرد تا دچار سردی ناشی از خوردن آن نشد.